woensdag 28 maart 2012

Goudse geitenkaas uit de Vogezen (2)


Ondertussen wordt de administratie bijgewerkt. Van ieder kaasje wordt het bestaan genoteerd.


Een zegel is verplicht.


Vervolgens worden de kazen uit het netje gehaald. Dit noemt men ‘het rechten’ van de kaas.


Daarna gaan de kazen in het pekelbad


Als laatste wordt de kaas van een plastic laagje voorzien


Het merendeel van de kaas en de zuivel gaat naar de eigen keuken en naar de winkel in het hoofdgebouw. Hier bevinden zich ook het hotel en de gezamenlijke eet- en ontspanningsruimte. De boerderij en kaasmakerij liggen 700 meter verderop.


Behalve aan winkels in de buurt, wil ECOlonie met de Goudse geitenkaas en geitenpanir naar het buitenland. Er zijn contacten met een Duitse groothandel en omdat er door de bewoners en gasten veel naar Nederland wordt gereden, liggen hier ook mogelijkheden. Men is op zoek naar depothouders (kaasverdelers) waar de kaas naar toe gebracht wordt. Deze depothouder zorgt er voor dat de kaas bij de consumenten komt, of laatst genoemden halen het zelf op. Deze consumenten kunnen eventueel ook zelf in hun directe omgeving (buren/vrienden) weer kaas doorverkopen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met: info-apestaart-ecolonie.eu


In 2010 verbleven er behalve de 200 tijdelijke bewoners, 2.800 gasten in het hotel, op de camping en in de vakantiehuizen. Dat zijn heel wat maaltijden! Bij slecht weer eet men binnen, maar als het even kan zit iedereen hier buiten op de binnenplaats. Rechts in het midden de informatieruimte en achteraan de keuken. Het hoofdgebouw ligt links.


In 2010 zijn er in de keuken 18.500 diners en 14.000 lunches bereidt. Claudia Trinczek (18, links op de foto) komt uit Duitsland. Ze is sinds begin oktober 2011 op ECOlonie, heeft haar studie afgerond en zoekt uit wat ze in de toekomst zal gaan doen. Rechts staat Kat Stewart (24) uit Australië. Kat reist door Europa en Azië en werkt op verschillende plaatsen om zoveel mogelijk ervaring op te doen.


Ann Bollaerts (42, tijdelijke bewoner) komt uit België en is sinds begin oktober op ECOlonie. Haar toekomstdroom is het wonen in een ecologische leefgemeenschap en de komende tijd gaat zij onderzoeken hoe of het haar bevalt. Zij heeft de venkel geoogst en naar de keuken gebracht. Volgende stap is het loof naar de composthoop brengen.


De werking van de piramide midden in de groentetuin (op de vorige foto) is op dit bord te lezen.


Er zijn 2 hectare aan groente- en kruidentuinen, verspreid liggend rondom het hoofdgebouw.


Janneke Tops (41, permanente bewoner, al eerder te zien op foto 2), heeft samen met anderen de groentetuinen aangelegd. Zij is ook verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en laat hier aan een tijdelijke bewoner zien wat er gebeuren moet.


Een paar meter verderop worden de valappels geraapt.


En nog weer een paar meter verder worden huisjes gebouwd, om de gestaag groeiende groep van tijdelijke bewoners onderdak te kunnen verlenen.


Bekijk de site over het wonen en werken op ECOlonie. Hier vind je ook de contactgegevens voor de vacatures op de geitenboerderij en de kaasmakerij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten